Egy szolgálaton kívüli pilóta menet közben próbálta leállítani egy gép hajtóműveit az Egyesült Államokban

külföld
2023 október 24., 05:36

Szolgálaton kívüli pilóták gyakran utaznak a pilótafülke „pótszékén” egyik reptérről a másikra. Így tett az Alaska Airlines szolgálaton kívüli kapitánya is, a 44 éves Joseph D. Emerson, amikor bekéredzkedett a San Franciscóba tartó gépre. A pilótafülkében tartózkodva Emerson megpróbálta leállítani az Embraer 175-ös mindkét hajtóművét a tűzoltókészülék fogantyúinak meghúzásával - közölte a légitársaság.

„A tűzoltó rendszer minden egyes hajtóműhöz egy T-szelepből áll; ha meghúzzák, a szárnyban lévő szelep bezárul, és elzárja a hajtómű üzemanyag-ellátását" - közölte az Alaska Airlines a CNN-nek adott nyilatkozatában. „Miután kihúzta, alig maradt üzemanyag a vezetékben".

A légitársaság szerint a személyzet gyors reakciója kellett, hogy mindkét fogantyút vissza tudják állítani, így segítettek helyreállítani az üzemanyag áramlását, és megakadályozták, hogy a hajtóművek leálljanak.

„Legénységünk habozás nélkül reagált egy nehéz és rendkívül szokatlan helyzetre, és hihetetlenül büszkék és hálásak vagyunk hősies cselekedeteikért" - áll a légitársaság közleményében.

A repülőgép utazómagasságon volt, amikor az incidens történt, mondta Mike Karn kapitány, az American Airlines repülésbiztonsági vezetője egy, a légitársaságánál terjesztett naplóban. A repülőgép személyzete feltartóztatta a gyanúsítottat, és a gépet a portlandi nemzetközi repülőtérre irányították át.

„Azt hiszem, lefogták" - hallható a LiveATC.net által rögzített légi forgalmi irányítói hangfelvételen a gép egyik pilótája. „Egyébként a rendfenntartó erőkre van szükségünk, amint földet érünk és leparkolunk". Miután a járat este fél hét körül leszállt Portlandben, a gyanúsítottat a portlandi kikötő rendőrei őrizetbe vették - közölte a reptér.

Az ügyben most az FBI nyomoz. Joseph D. Emersonnak 83 rendbeli gyilkossági kísérlet, 83 rendbeli gondatlan veszélyeztetés és egy rendbeli repülőgép veszélyeztetése miatt kell felelnie.

(CNN)