Csányiról Mészáros Lőrincre váltott egy megyeszékhely

belföld
2023 október 30., 09:31

A közgyűlés és a pénzügyi bizottság megkerülésével talált új bankot az önkormányzatnak a békéscsabai polgármester. A város az OTP Bankot „a NER kreálmányára, a Magyar Bankholdingra cseréli” – írja a Magyar Narancs.

A lap szerint a szeptemberi közgyűlésen egy MSZP-s képviselő kérdésére válaszolva a polgármester „kész tényként jelentette be: számlavezető bankot vált a város”. Arról nem kaptak tájékoztatást, hogy készült-e bármilyen felmérés a bankváltás ügyében, arról viszont igen, hogy két eredménytelennek minősített beszerzési eljárást követően a harmadikból az MBH Bank Nyrt. került ki győztesen.

Az egyébként függetlenként megválasztott Szarvas Péter polgármesternek az önkormányzati törvény szerint erre joga volt, ismerte el a lapnak Miklós Attila, az ellenzéki képviselő, miután nem közbeszerzési eljárást, hanem meghívásos pályázatot írtak ki. A pályázatra a városvezetés három pénzintézetet hívott meg, az MBH-t, az önkormányzati szektorban komoly súllyal jelenlévő OTP-t, valamint az ebben a szegmensben elenyésző szerepet vállaló UniCredit Bankot.

A polgármester a Magyar Narancsnak annyit válaszolt: „Az első két, eredménytelen beszerzési eljárás után a harmadik eljárás jelentős előnyt eredményezett az önkormányzat, illetve a békéscsabai lakosok számára.” A meghívásos eljárás részleteiről és bírálati szempontjairól továbbra sem tudni semmit, írja a lap, lehetségesnek nevezve azt is, hogy „az évente több ezer milliárdos önkormányzati számlavezetési piacban rejlő lehetőségre mozdult rá a NER-bank”, amely egyelőre egyetlen megyei jogú városnál sem számlavezető, Békéscsaba lesz az első ilyen hely.