Egybillió forint: Mészáros Lőrinc a „tenderbajnok” a Transparency közbeszerzési sikerlistáján

belföld
2023 november 23., 14:02

Másodszor tette közzé a legtöbb közpénzt elnyerő cégek és tulajdonosok listáját a magyar Transparency International. A korrupciókutató szervezet közbeszerzési adatokon alapuló, 2019 és 2021 közötti sikerlistája élén, kevéssé meglepő módon, a NER jól ismert szereplői állnak. Az ún. „tenderbajnok” Mészáros Lőrinc lett, a magyar történelem leggyorsabban gazdagodó embere. A cégei 1140 milliárd forintot húztak be, és ezzel beelőzte a külügyminisztert jachtoztató Szíjj Lászlót.

A harmadik helyen a kevésbé ismert, egyebek mellett takarítási közbeszerzésekből gazdagodó Kis-Szölgyémi Ferenc áll, akinek korábban fideszes háttéremberek voltak a tulajdonostársai. Őt követi a 444-nek emlékezetes interjút adó Balásy Gyula, akinek a cégei a kormányzati propagandát bonyolítják. Nem sokkal maradt le tőle a Tiborcz István üzlettársaként elhíresült, de persze Mészárossal is együtt dolgozó Paár Attila céghálója.

photo_camera Fotó: Transparency International Magyarország

A Transparency létrehozott egy oldalt, ahol 2500 cégről és az általuk 2019 és 2021 között elnyert mintegy 34 ezer közbeszerzésről, valamint a nyertes cégek végső tulajdonosairól érhető el információ.

Ezek a legtöbbet nyerő cégek:

photo_camera Fotó: Transparency Internacional Magyarország