Gyerekei vették át a Nobel-békedíjat Nargesz Mohammadi helyett

nők
2023 december 11., 07:22

Tizenéves gyerekei vették át a Nobel-békedíjat az iráni Nargesz Mohammadi helyett: a tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át a díjazottaknak vasárnap Oslóban, de az iráni nők szabadságjogaiért küzdő Mohammadi épp tízéves börtönbüntetését tölti.

Az iráni nő több mint egy évtizede küzd a sorstársai szabadságjogaiért és a rendszerszintű elnyomás ellen, börtönben sem először van. Eddig tizenháromszor vették őrizetbe, ötször ítélték el, összesen harmincegy évnyi börtönre és 154 ostorcsapásra ítélték. November elején éhségsztrájkba kezdett a börtönkörülmények és a kötelező fejkendőviselés ellen.

Mohammadi férje, az újságíró és politikai aktivista Taghi Rahmani tizenhét éves ikreikkel száműzetésben él Párizsban.

Nargesz Mohammadi helyét üresen hagyták a Nobel-díj átadásán, a szélen gyerekei, Kiana (b) és Ali (j) Rahmani
photo_camera Nargesz Mohammadi helyét üresen hagyták a Nobel-ceremónián, a szélen gyerekei, Kiana (b) és Ali (j) Rahmani Fotó: Reuters
Ali, Kiana és Taghi Rahmani
photo_camera Mohammadi gyerekei és férje az oslói Grand Hotel erkélyén Fotó: SERGEI GAPON/Anadolu via AFP

A huszonkét éves Mahsza Aminit intézkedés közben verhették halálra az iráni erkölcsrendészek tavaly szeptemberben, miután őrizetbe vették, mert nem tartotta be a kendőviselési szabályokat. Az iráni kurd nő halála rendszerellenes tüntetések sorát robbantotta ki az országban, csak januárig tizennégy embert ítéltek halálra a zavargásokkal összefüggésben. Idén október végén hasonló körülmények között halhatott meg a tizenhat éves Armita Geravand is - őt az iráni erkölcsrendészet gyakorlatilag agyonverte a teheráni metróban.

Két iráni újságírónőt, Nilufar Hamedit és Elahe Mohammadit - akik elsőként tudósítottak Amini haláláról és arról, milyen kegyetlenségekre képes a nőkkel a szélsőséges iszlamista rezsim -, tizennégy hónap előzetes után nemrég jogerősen is börtönre ítélték. A 444 nyáron riportot készített egy, az ügyet, a helyi médiaviszonyokat és az egyik iráni újságírót is jól ismerő forrással.

Nargesz Mohammadi 2021-ben Teheránban
photo_camera Nargesz Mohammadi 2021-ben Fotó: Reihane Taravati/Middle East Images via AFP

Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért vette át az orvosi-élettani Nobel-díjat. Krausz Ferenc fizikus pedig két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért kapott fizikai Nobelt.

Krausz a Nobel-előadása végén a háborúban érintett ukrán gyerekek helyzetére hívta fel a figyelmet.

(via BBC)