Belügyminisztériumi engedéllyel igazolhatnak harmadik országbeli játékosokat a sportklubok

belföld
január 13., 15:41

Az idegenrendészeti törvény szerint harmadik országbeli állampolgár január 1. és február 29. között nem nyújthat be tartózkodási engedély iránti kérelmet, csakhogy egy belügyminisztériumi rendeletnek köszönhetően ez alól most kivételt képeznek a sportolók.

„Megoldás az átigazolásokra” címmel adott közleményt a Belügyminisztérium, a tárca ugyanis kezelte azt a problémát, amelyet a nemrég elfogadott bevándorlási törvény okozott, olvasható az rtl.hu-n.

Eszerint a rendelkezés alól nemzeti érdekből kivételt lehet tenni Magyarország gazdasági, nemzetpolitikai, tudományos, kulturális és sport érdekeire figyelemmel.A belügyminisztérium szerint a szabályozásban lévő tilalom – különösen a látvány-csapatsportoknál – jelentős hátrányt okozhat, több sportágban ugyanis éppen ebben az időszakban van az átigazolási időszak. A klubok így nem tudnának harmadik országbeli állampolgársággal rendelkező játékosokat igazolni, márpedig a minisztérium közlése szerint több sportszervezet is megállapodott már Európai Gazdasági Térségen kívüli állampolgárral. Harmadik országbeli állampolgárnak olyanok számítanak, akik se nem magyarok, se nem rendelkeznek a szabad mozgás és tartózkodás jogával.

Hogy áthidalják ezt a problémát Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Bolcsik Zoltán rendészetért felelős államtitkár pénteken személyesen találkozott a minisztériumban. Itt megállapodtak arról, hogy: „a 2024 évi kiemelkedő jelentőségű sport világeseményekre való felkészülés fontosságának szem előtt tartásával, Magyarország sportérdekére tekintettel az érintett sportolók kérelmezhetik a belügyminisztertől a tartózkodási engedély kiadását”.