A légiutas-kísérő véletlenül megnyomott egy gombot a pilótafülkében – közel ötvenen sérültek meg a Boeing gépén

külföld
március 16., 08:07

A pilótaülések ellenőrzésére kéri a Boeing 787 Dreamliner repülőket üzemeltető légitársaságokat a vállalat, miután a héten közel 50 ember megsérült az egyik járaton. Egy légiutas-kísérő pénteken megnyomott egy kapcsolót a Latam Airlines járatának pilótaülésén, ami így megindult a vezérlőpult felé, a pilóta pedig nekinyomódott a botkormánynak, ami a gép orrát a föld felé szegezte.

photo_camera A szerencsétlenül járt Dreamliner Fotó: BRETT PHIBBS/AFP

Az utasok elmondása alapján többen a mennyezetnek csapódtak, olyan erővel, hogy néhány tetőpanel el is törött. Közel ötvenen megsérültek, egy utas jelenleg is súlyos állapotban van.

A Boeing vizsgálja az esetet. „Óvintézkedésként emlékeztettük a 787-esek üzemeltetőit egy 2017-ben kiadott szervizközleményre, amely a fedélzeti ülések kapcsolóinak ellenőrzésére és karbantartására vonatkozóan adott utasításokat” – írták. A Latam Airlines chilei-brazil légitársaság közölte, együttműködnek a hatóságokkal.

Rájár a rúd a Boeingre. Januárban ajtóstul-ablakostul kiszakadt egy rész az egyik gépükből. Márciusban felszállás közben hagyta el az egyik kerekét egy Boeing 777-es. Mindeközben a napokban találták meg annak a volt alkalmazottnak a holttestét, aki pert indított a cég ellen, mivel szerinte a gyártásnál rengeteg probléma merült fel az alkatrészekkel kapcsolatban, és ez ellen a vezetés nem tett semmit. (BBC)