40 évig voltunk Moszkva csatlósai, elég volt – indokolt a cseh külügyminiszter, hogy miért küldenek több lőszert Ukrajnába

külföld
március 19., 19:15
Jan Lipavsky, Csehország külügyminisztere 2023 április 4-én
photo_camera Jan Lipavsky, Csehország külügyminisztere 2023 április 4-én Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

További tüzérségi lövedéket szerez be és szállít le Ukrajnának egy konzorcium részeként Csehország – jelentette be Jan Lipavský cseh külügyminiszter.

A cseh kormány néhány hete, a müncheni biztonsági konferencián jelentette be, hogy a jövőben – partnereikkel együtt – az unión kívülről is szereznek lőszereket, hogy fedezni tudják szükségleteiket.

Lipavský elmondása szerint 300 ezer lövedéket már elkülönítettek erre a célra, és ez néhány hónapra levegőhöz juttathatja majd a frontvonalban harcolókat. A hírek szerint az első szállítmányok még június előtt megérkeznek majd.

A kormány álláspontjáról sokat elárul a külügyminiszter érvelése is:

„40 év tapasztalatunk van arról, milyen Moszkva csatlósának lenni, miután leigáztak bennünket, hogy megfékezzék a prágai tavaszt. Nem akarjuk újra átélni a szovjet időket, és nyugodtan mondhatom, a lakosság nagyon érzékeny erre a kérdésre.”

Ukrajna fogytán van a lőszernek. Az Európai Unió korábban már jelezte, hogy alig több mint a felét, maximum 1 millió lövedéket tud majd leszállítani márciusig, miközben az amerikai segélyszállítmány egyelőre a kongresszus jóváhagyására vár.

Katonai becslések szerint az orosz seregnek nagyjából ötször annyi lőszere van, mint az ukránoknak, akiket már sikerült is hátrálásra kényszeríteniük, legutóbb épp Avdiika városánál.

Petr Pavel cseh miniszterelnök a müncheni védelmi konferencián azzal jelentette be a kezdeményezést, hogy 800 ezer tüzérségi lövedéket készülnek biztosítani Ukrajnának az európai konzorcium részeként.

A konzorcium tagjai olyan afrikai és ázsiai országoktól szereznek be lőszert, akik nem akarják közvetlenül támogatni Ukrajnát különböző politikai és diplomáciai okok miatt. A legkevesebb 18 tagállamot számláló konzorciumnak tagja többek között Hollandia, Dánia, Belgium, Németország, Kanada és Svédország is.

Az Európai Unió vezetői eközben ettől függetlenül egy 5 milliárd eurós segélycsomagról állapodnának meg, amit Ukrajnának folyósítanak. (Guardian)