Vesztettek a geológusok, a svéd földbirtokos megtarthatja a 2020-ban a földjére pottyant meteoritot

jog
március 21., 14:49

Egy svéd földtulajdonos megnyert egy jogi csatát egy 14 kilogrammos meteorit megtartásáért, miután a fellebbviteli bíróság úgy határozott: az ilyen köveket ingatlanvagyonnak kell tekinteni, és annak a földnek a részét képezi, ahol találták.

Meteorok Salgótarjánból fotózva 2018. április 21-én.
photo_camera Meteorok Salgótarjánból fotózva 2018. április 21-én. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A föld, amire a meteorit landolt, vasat tartalmaz, amiből a meteorit is készült, ezért „nem választható el könnyen attól, amit általában (ingatlan) tulajdonnak tekintenek” – mondta ki a fellebbviteli bíróság.

A vasmeteorit 2020. november 7-én zuhant a Stockholmtól északra lévő Uppland egyik magánterületére. Még az év decemberében két geológus találta meg, és végül átadta a Svéd Természettudományi Múzeumnak.

A svéd TT hírügynökség közölte, hogy a magánterület tulajdonosa, Johan Benzelstierna von Engeström fellebbezett az uppsalai kerületi bíróság 2022. decemberi ítélete ellen. Az ítélet szerint a kő a megtalálóié, Andreas Forsbergé és Anders Zetterqvisté, mivel a meteorit nem volt az ingatlan része, és tulajdonos nélküli ingó vagyon volt.

De most a fellebbviteli bíróság kijelentette, hogy a vasmeteorit „olyan anyagokból áll, amik már jelen vannak a Föld felszínén”. Robert Green bíró azt mondta, hogy a meteoritokat vagy az űrkőzeteket „az ingatlanok részének kell tekinteni, akárcsak más köveket, még akkor is, ha intuitív módon úgy érzik, mintha valami idegen lenne a Földtől”.

Lehet, hogy az „allemansraetten” néven ismert svéd törvény értelmében Svédországban mindenkinek joga van a szabad barangolásra – feltéve, hogy tiszteli a természetet és az állatokat –, de „senkinek sincs joga hozzá, hogy valaki más földjéről meteoritot vegyen el” – mondta ki a bíróság.

A meteorit megtalálói azt is állították, hogy megállapodás született, ami lehetővé tette nekik, hogy elvigyék a meteoritot, de a fellebbviteli bíróság szerint nincs bizonyíték ilyen megállapodásra. Még nem tudni, hogy a geológusok fellebbeznek-e a legfelsőbb bírósághoz. (Guardian)