Ókovács kénytelen volt engedni, elképzelhető, hogy részmegállapodást tud kötni az Opera sztrájkoló zenekarával

MŰVÉSZET
március 22., 13:11

A 444 információi szerint olyan szenvedélyes csörték zajlottak csütörtökön este az Operaház főigazgatója és a zenekar tagjai között, amik mintha kimozdították volna az ügyet a holtpontról.

Pedig csütörtökre végképp eszkalálódni látszott a helyzet, hiszen az énekeseket és az irodistákat kivéve ekkorra az összes további olyan operaházi munkatárs sztrájkba lépett, aki aktívan részt vesz az előadás színpadra állításában, most már ráadásul a teljes esti Don Giovanni-előadás idejére.*

A csütörtök délután ehhez képest is rosszul indult. Ókovács, miután megtudta, hogy a zenekar már nem egy órával később fog kezdeni, hanem az előadás teljes ideje alatt megtagadja a munkát, magához rendelte a zenekar tagjait. Ők azonban nem voltak ugráltatható hangulatban, azt üzenték vissza, hogy jöjjön ő az öltözőjükbe. Ókovács Szilveszter erre hajlandó is volt, és közvetlen munkatársainak társaságában megjelent a zenészeknél. Ez azért is számított komoly elmozdulásnak, mert aznap egy másik egyeztetésre a helyettesét küldte. Maga Ókovács Szilveszter árulta el, hogy 19:10-tól 3 órán át tárgyalt a zenekarral.

A független szakszervezet beszámolója szerint az öltözőben „hosszú és heves vita vette kezdetét”, ami során sikerült átbeszélniük „a zenekar legneuralgikusabb problémáit”. Ez annyira jól sikerült, hogy a zenészek és a főigazgató a heves indítás ellenére szóbeli megállapodásra jutottak.

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a 444-nek azt mondta, ez még nem a végső kompromisszum, a kollektív szerződésről sem sikerült még véglegesen megállapodni, de a vezetés hajlandó teljesíteni a zenekar több követelését. Ezért ha minden jól megy, péntek délután úgynevezett „közbenső megállapodást” kötnek írásban. Hogy ennek mi az értelme? A szakszervezet szerint megkönnyítheti a különböző tárakkal – ezek az operaházi dolgozók munkakör szerinti csoportjai – kötendő további egyezségeket.

A tagságnak írott levelében Bárány hangsúlyozta, a sztrájkfelhívás ettől még érvényben marad, amíg meg nem kötik a kollektív szerződést és a bérmegállapodást.

Mindez csak akkor történik meg, ha pár órán belül az derül ki, hogy a vezetés tartja magát a csütörtöki szóbeli megegyezéshez.

* A cikk első verziójában úgy fogalmaztunk, hogy „csütörtök délutánra az énekeseket és az irodistákat kivéve ekkorra az összes további operaházi munkatárs sztrájkba lépett”. Mi azokra a dolgozókra gondoltunk, akik az aktuális esti előadás színpadra állításában részt vesznek, ám fogalmazhattunk volna pontosabban. Az Operaház kérésére ezennel pontosítjuk, hogy csütörtök délután rengeteg olyan munkavállalója akadt az Operaháznak, akik nem sztrájkoltak. Ők amúgy nem dolgoztak az esti Don Giovanniban, de tény, hogy nem sztrájkoltak. Ezt írták az Operából: „A Don Giovanni-előadás idején a zenekari, énekkari tagokkal, valamint a színpadi tárak jelenlévő tagjaival együtt kb. 120 fő vehetett részt a sztrájkban az 1260 főt foglalkoztató intézményben. Olyan nagy létszámú tárak, mint a balett, a különböző jelmez- és díszletgyártó műhelyek, a létesítményüzemeltetés, stb. nem vettek részt a sztrájkban."