Bizonyíték nélkül rúgtak ki két brazil dolgozót a magyar követségen, miután kiszivárgott Bolsonaro ott tartózkodása

külföld
április 03., 16:09

A magyar nagykövetség legalább két brazil alkalmazottat bocsátott el büntetésként, mert kiszivárogtak a Jair Bolsonaro volt elnök látogatásakor készült videófelvételek – írja a CNN Brasil. A lap megállapításai szerint a magyar nagykövetség a videók kiszivárogtatásában való részvétel bizonyítása nélkül döntött úgy, hogy elbocsátja azokat a brazil alkalmazottakat, akik hozzáférhettek a videókat lejátszó monitorokhoz.

Miután napvilágra került Bolsonaro kétnapos ott tartózkodása, a nagykövetség belső vizsgálatot indított annak érdekében, hogy kiderítse, hogyan kerültek a sajtóhoz a videók. A vizsgálatok célpontjába a brazil alkalmazottak kerültek.

A CNN kereste a magyar nagykövetséget, interjút kért Halmai Miklós nagykövettől is, ám több megkeresésre sem érkezett válasz.

Bolsonaro a brazíliai magyar nagykövetségen
photo_camera Bolsonaro a brazíliai magyar nagykövetségen Fotó: The New York Times

A videófelvételek nyilvánosságra kerülése után Bolsonaro megerősítette az információkat a brazil Metropoles-nak, mint mondta:

„Nem tagadom, hogy a nagykövetségen voltam, de nem árulom el, hol voltam még. Valóban van egy, a világ más államfőiből álló baráti köröm, akik aggódnak értem. Szoktam velük beszélni az országunk érdekeit szolgáló ügyekről, és pont. A többi csak találgatás.”A volt elnök ügyvédei szerint azért járt Bolsonaro a nagykövetségen, hogy „egy baráti ország hatóságaival tartsa a kapcsolatot”.

A külügyminisztérium az eset után bekérette a nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen Bolsonaro fogadásáról, de Halmai csak a volt brazil elnök verzióját ismételte el, miszerint a két ország érdekeiről folytattak megbeszéléseket.

A videófelvételeket bemutató New York Times szerint ez arra utalt, hogy a volt elnök a szélsőjobboldali szövetségesével, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való barátságát próbálta kihasználni arra, hogy megpróbálja kijátszani a brazil igazságszolgáltatást, mivel otthon büntetőeljárások folynak ellene.