Maradona halála miatt háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Argentínában

GYÁSZ
2020 november 25., 19:46

Diego Maradona halálhíre sokkolta Argentínát: minden idők egyik legnagyobb labdarúgójának halála miatt az ország elnöke, Alberto Fernéndez háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

photo_camera Fotó: JORGE DURAN/AFP

Maradona 60 évesen, egy szívinfarktusban hunyt el szerdán. Fernéndez államfő elképesztően szomorúnak nevezte a hírt, szerinte ez a legrosszabb hír, amit egy argentin futballrajongó hallhat. Az is kiderült szerdán, hogy Maradonának állami temetése lesz, ha ebbe a családja is beleegyezik, és az elnöki palotában, a Casa Rosadában kerülhet sor a szertartásra, ahol hét egykori elnök temetése zajlott, és ahol sportolók közül csupán az ötszörös Forma-1-es bajnoktól, Juan Manuel Fangiótól búcsúztak el, 1995-ben.

A hír megjelenése óta a futballvilág is gyászol: a Napoli szóvivője, Nicola Lombardo arról beszélt, hogy jelenleg úgy érzik magukat, mint egy bokszoló, akit kiütöttek, teljes sokkban vannak.

Pelé, a brazilok háromszoros világbajnok legendája rövid közleményében ezt írta: "Természetesen egy nap majd együtt rúgjuk a labdát ott fenn az égben".

Az Argentin Labdarúgó Szövetség Twitter-oldalának borítóképén egy fekete gyászszalag látható, a szervezet bejegyzésében azt írta: "Te mindig a szívünkben leszel".

Cristiano Ronaldo, a portugálok futballsztárja közölte, ő egy baráttól, a világ pedig egy zsenitől búcsúzik. "Korunk egyik legjobbja volt, egy utánozhatatlan varázsló. Túl korán elment, de határtalan örökséget hagyott maga után és olyan űrt, amelyet lehetetlen betölteni. Nyugodj békében, sosem felejtünk el."

Lionel Messi arról írt, hogy ez egy szomorú nap hazája, Argentína és a futball számára. "Elhagyott bennünket, de nem ment el, mert Diego örök. Emlékszem a csodaszép vele töltött pillanatokra, és részvétemet küldöm családjának és barátainak".

Gary Lineker, az angolok korábbi válogatott csatára közölte, az elhunyt világbajnok generációjának legjobbja volt. "Alighanem minden idők legjobbja volt. Áldott, de zilált élete után remélhetőleg békét talál isten kezei között" - tette hozzá.

Az UEFA bejelentette, hogy a Bajnokok Ligája szerdai csoportmérkőzése előtt egyperces gyászszünettel emlékeznek meg a legendás futballistáról. (MTI, AS)