Az álhírről terjesztett álhír is álhír?

reggel 4
2020 december 09., 06:51

„...a kortárs jobboldal új populistái egyre jobban megközelítik a fasiszták álmát: elpusztítani a történelmet, és helyébe a tévedhetetlen vezér mítoszát állítani” – írja Frederico Finchelstein – akinek a neve egészen ironikus módon hasonlít a Fidesz-propaganda egykori amerikai karmesterére – argentin történész új könyvében (Fasiszta hazugságok; 21. Század Kiadó), amelyben azt fejtegeti, hogy a modern jobboldali populizmus tulajdonképpen „a demokráciához igazított fasizmus”, illetve azt próbálja kideríteni, hogy a fasiszta rendszerek hogyan lehettek képesek nyilvánvaló hazugságokra építeni hatalmi gépezetüket. Végigveszi, hogyan, miről és miért hazudhattak annyit a fasiszták, illetve a követőik, a mai, szélsőjobboldali populisták Trumptól Dutertén és Bolsonarón át Orbánig.

A neopopulista kommunikációs trükközés a magyar polgár mindennapos élménye, máris itt egy gyönyörű, tankönyvi eset: Müller Cecília, minden járványügyi információ forrása arról beszélt, hogy nem lehet majd választani a vakcinák közül (ha majd lesznek egyszer), ezt megírtuk, ahogy megírta a kormánymédia is, majd a koronaközpont (és a kormánymédia) leleplezte, hogy álhírt terjesztünk. (Pont azt az álhírt, amit ők is.) Agybaj. Viszont az közben kiderült, hogy aki regisztrál oltásra az új kormányzati oldalon, az a Rogán-féle propagandaminisztériumnak adja meg az adatait. És közben persze vakcináért futnak verseny a nációk.

„Nem vagyunk olyanok, mint Magyarország vagy Törökország” – ezzel a meghökkentő mondattal kellett védekeznie egy lapinterjúban Emmanuel Macron francia elnöknek, akit eddig éppen a populisták legnagyobb ellenfelének, az Európa-párti, liberális, centrista politika bástyájának tartottak. Macron új, a rendőrséget megerősíteni hivatott törvénye ellen hetek óta tüntetnek a baloldaliak, jogvédők és a szakszervezetek is, miközben az elnök népszerűsége megugrott, és egyre több támogatója van jobboldalon.

A csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcs egyik legfontosabb témája a magyar-lengyel vétó lesz, tehát, hogy ez két ország továbbra is akadályozza-e az unió következő költségvetésének elfogadását a jogállamisági garanciák beépítése miatt, vagy körvonalazódik valamilyen megoldás. Orbán Lengyelországban tárgyalt, és nagyon optimistán nyilatkozott, szerinte jó esélye van a győzelemre a magyar-lengyel tengelynek. Abban mondjuk biztosak lehetünk, hogy akármi lesz a vita végkimenetele, Orbán fényes győzelemként fogja eladni.

Utolsó BL-csoportmeccsén kikapott a Dinamo Kijevtől a Ferencváros, így nem folytatja az Európa-ligában tavasszal. A csoportból simán továbbjutott a Barcelona és a Juventus, az ukrán csapat lett a harmadik, a Fradi a negyedik. Kijevben, küzdelmes, szoros meccsen, némi szerencsével 1-0-ra győzött a házigazda.

Rasszista beszólásnak értette Pierre Webo, a Basaksehir kameruni pályaedzője, amikor Sebastian Coltescu, a PSG elleni BL-meccs negyedik játékvezetője azt mondta kollégájának, hogy „ala negru”, azaz „a fekete fickónak” (kell piros lapot adni). A törökök reklamáltak és a szenegáli Demba Ba vezetésével levonultak a pályáról, később így tett a francia ellenfél is. A meccs félbeszakadt. Lesz dolga a mindenféle szakbizottságoknak a román nyelv és történelem elemzésével.

Erős idegzetűeknek egy egészen kretén horrorsztori Oroszországból: amikor találkozik a Jackass-típusú exhibicionista ökörködés a telivér keleti alkoholista erőszakkal. Sztanyiszlav Resetnyikov ismert orosz netes részegházibuli-streamelő influenszer vízzel leöntötte, majd kizárta a lakásból majdnem teljesen meztelen, terhes barátnőjét, ezt élőben közvetítette, és várta az adományokat. A nő halálra fagyott.