Vitézy Karácsonynak: Rutinosan közlekedem villamossal, nem félek attól, hogy elütnének

POLITIKA
március 23., 10:55

Az elmúlt napokban volt némi üzengetés a főpolgármester-jelöltség kapcsán, ami ma reggelre abban csúcsosodott ki, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kiírta a Facebook-oldalára, hogy „persze, hogy lesz főpolgármester-jelölti vita májusban.”

Ez annyira nem volt eddig egyértelmű, ugyanis amikor az indulását a héten bejelentő Vitézy Dávid (akit az LMP támogat) levelet írt a többi jelöltnek, vagyis Szentkirályi Alexandrának (Fidesz), Karácsony Gergelynek (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd), Brenner Kolomannak (Jobbik) és Grundtner Andrásnak (Mi Hazánk Mozgalom), amiben többek között vitára invitálta őket, Karácsony úgy reagált a Telexnek:

addig nem hajlandó vállalni a vitát, amíg le nem tisztázódik, hogy Vitézy és Szentkirályi közül melyik a valódi kihívója.

Vitézy erre annyit írt:

„Sajnálom, hogy Karácsony Gergely főpolgármester lehetetlen feltételeket támasztva próbál jó előre kibújni a főpolgármester-jelölti vita lehetősége elől. Arra hivatkozva hárította el a tegnapi kezdeményezésemet, hogy ameddig valamelyik jelölt vissza nem lép, ő nem szeretne vitára kiállni.”

Erre reagált ma reggel Karácsony, aki továbbra is azt állítja: „Nekem teljesen mindegy, hány jelölttel kell vitáznom, de szolgálná a tiszta kampányt, ha kiderülne addig, ki is a Fidesz igazi jelöltje. Azt javaslom ezért a két volt fideszes államtitkárnak, tartsanak egymás közt előválasztást.

A főpolgármester tehát továbbra is azt várja, hogy Vitézy és Szentkirályi előbb egymást közt döntsön, ő csak ezután vitázna a talpon maradó jelöltekkel.

Vitézy természetesen ezt sem hagyta szó nélkül, Facebook-posztjában előbb jelezte, hogy örül annak, hogy sikerült jobb belátásra bírnia Karácsonyt, aki így két nappal ezelőtti álláspontját módosítva mégis vállalja a vitát, Vitézy a maga részéről erre már akár holnap is készen állna, szerinte nem kell májusig várni. Majd hozzátette:

„Rutinosan közlekedem villamossal, nem félek attól, hogy elütnének, de
mégsem indulok sem jobb-, sem baloldali előválasztáson. Ugyanis sem
Gyurcsány Ferenc, sem Orbán Viktor jelöltje nem vagyok és nem is
szeretnék lenni.”

Vitézy itt arra utal, amikor a 2021 októberében az előválasztás első fordulója után Karácsony Gergely a Telex kérdésére, miszerint mikor lépne vissza, azt válaszolta: „Hát mondjuk elüt egy villamos, azt el tudom képzelni.” Szerencsére nem ütötte el semmilyen villamos, azonban mégis visszalépett Márki-Zay Péter javára.

Mindeközben Szentkirályi Alexandra, a Fidesz (még nem megszavazott, de már bejelentett) főpolgármester-jelöltje egy wannabe Megafon videóval rúgta be a kampányát. Hogy neki mi a véleménye a főpolgármester-jelölti vitáról, netán egy előválasztásról közte és Vitézy közt, egyelőre nem derült ki.